Blog Life Owner Topics

Meer eenvoud door meer zelfvertrouwen

Hoor je jezelf soms dit zeggen:
‘Maar dat heb ik nog nooit gedaan!’
‘Nee, dat doe ik niet’
‘Da’s niks voor mij’.

What’s done en not done ?

Wel of geen maaltijdplan maken voor de komende week. Met de flow meegaan van de dag of een heel strikte planning maken? Boeken lezen in hard copy of op e-reader of op je smartphone (Yep, ik lees op mijn iPhone)? Thuis werken of toch op kantoor? Kinderen naar de opvang doen en langer werken, of net niet? ….  

Dit zijn zo van die zaken waar je van denkt: ‘Dat is mijn manier en dat andere is geen optie voor mij.’ En er komen redenen naar boven die je zeggen waarom iets w√©l of niet werkt voor je. Redenen, of excuses (ūüôÄūüôąBegeef ik me op glad ijs? Keep reading, I’ve got you).

Zoals elk persoon hou je graag vast aan wat je kent en gewoon bent.  Je bent z√≥ normaal als maar zijn kan. 

Tegelijkertijd weet je ook dat je vandaag tegen je limieten loopt.

Je wil dat morgen anders is dan vandaag.¬†¬†Minder vastzitten, minder geleefd worden… En steek je hand omhoog al je minder stress wil?¬†I get you, I’ve¬†been there toooo.¬†¬†¬†

Wat heb je dan te doen? 

Dan heb je te doen wat je nu niet doet. 
Dan heb je andere opties uit te proberen.
Dan moet je vooral niet blijven doen wat je nu doet.
Dan heb je het anders aan te pakken.

Hoe anders dan? 

Ergens tussen de 0% en 100% verandering.  
Ergens van 1% tot 99%.
Dat heb je uit te zoeken.
That‚Äôs it. Laat je niet afschrikken door die 99%, want verandering is eenvoudig te starten. 

Je begint bij 1% verandering.

Je moet nu nog niet weten hoeveel verandering juist nodig is. Of dat nu 10% is of 50%? Je moet zelfs nog niet de weten wat het juist allemaal gaat zijn dat je moet veranderen. 

Je moet gewoon bereid zijn de eerste 1% verandering te nemen.
En die 1% eenvoudig te maken voor jezelf.

Ben je bereid het werk te doen dat dit eenvoudig maakt?

Ben je bereid om verkeerd te zijn over hetgeen je vandaag tegenhoudt zodat je het anders aan gaat aanpakken?
Ben je bereid om de zin ‚Äėdat doe ik niet‚Äô achterwege te¬†laten?

Want als je dat doet, dan maak je elke 1% verandering eenvoudig.
Dan zeg je nee als je nee bedoelt, ook al riskeer je kritiek.
Dan kom je op voor jezelf, ook al zit er beetje schuldgevoel in de weg.
Dan durf je te geloven in jezelf, ook als anderen dat niet doen.
Dan doe je datgene wat je nog niet gedaan hebt, ook als dit onwennig voelt. 

Daarna wordt elke volgende 1% verandering eenvoudiger, omdat je bij elke 1% de skill van zelfvertrouwen opbouwt.

Want¬†‘Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf om te doen wat je nog niet gedaan hebt’. ¬†Zelfvertrouwen¬†is een skill die je leert, net zoals je leert fietsen. ¬†Btw, als je me al even volgt en je wil een reminder, of als¬†je nieuw bent hier, dan wil je zeker de P.P.S. checken¬†over zelfvertrouwen.

Dit is bingo, want zelfvertrouwen zorgt eenvoud.

Zelfvertrouwen laat twijfel verdwijnen. Zelfvertrouwen haalt onzekerheid onderuit.  Zelfvertrouwen zet schrik aan de kant. Drie-dubbele bingo als je die 3 sabotteurs schrapt uit je leven (en meer te gaan btw).

Zelfvertrouwen¬†geeft je¬†zekerheid in de plaats, zodat je elke 1% neemt. Kan je je voorstellen dat¬†dit¬†makkelijk wordt zonder al die ‚Äėcrap‚Äô van twijfel,¬†onzekerheid en schrik?

Dat zelfvertrouwen en eenvoud je way of life is?  Dat dit zorgt voor lichtheid, ruimte, openheid? Zodat je meer gewoon leeft, zonder gedoe. Voluit leven.

Wat is de eerste ‚Äėcrap‚Äô die jij uit de weg wil ruimen, mocht je hiervoor gewoon maar op een knop moeten drukken? ¬†

Veel liefs, Veerle

Veel liefs,

Veerle
Life Coach, certified @ The Life Coach School
Oprichter van de Life Owner Academy, the place to be als je meer succes wil.

P.S.: Zoek je de knop om die ‘crap’ op te ruimen en het jezelf eenvoudig te maken?  Je vindt hem hier (klik deze link), want dit is waar ik je mee help inside de Life Owner Academy. Je kan altijd vrijblijvend een gratis gesprek met me inplannen. Dat is een eenvoudige babbel, zonder crap ūüėÄ

P.P.S.: Meer weten over zelfvertrouwen?  Check dan deze aflevering van de Life Owner Topics. Ik vertel er je meer over hoe je je zelfvertrouwen verhoogt. Klik deze link.  ūüíõ 

Terug naar start met toxic positivity. En wat wel werkt.

Stel je voor…¬†het zit tegen vandaag. Je scrollt ter afleiding door je Instagram-feed¬†en je¬†ziet dit passeren:¬†
I create the life I want
Everything feels so right in my life that I can’t stop smiling
My heart is open

Er zit¬†waarheid¬†in deze quotes.¬†Ik¬†geloof¬†ze voor jou en ik geloof ze voor mij. ¬†Toch hebben deze quotes niet het effect dat ze willen brengen op zo’n momenten dat het niet goed gaat.¬†Want op die momenten voel je het niet h√©.¬†

Welke impact hebben deze quotes?

Als je deze quotes leest, dan denk je: ‘Ja, die ingesteldheid wil ik ook.’  

Rationeel begrijp je wel dat positiever denken beter zou voelen, maar op die moment is het te veraf: ‘Zie je wel, dat lukt me niet dat toe te passen, da’s niks voor mij’.  

En daarmee is de kous af. 

Je voelt je niet beter door deze quotes en je hebt nog steeds geen oppepper, integendeel. Het is zoals ‘Terug naar start zonder langs de kassa te passeren’ bij Monopoly.  

Dit is ‘toxic positivity. Je probeert je te forceren in positiviteit. ‘Je¬†forceren’ voelt niet goed. ¬†Het gaat voorbij aan¬†jezelf in die moment. ¬†Het is positiviteit die je op een verdoken manier allesbehalve¬†vooruit helpt.

Je moet niet positief denken om negatief te stoppen

Als het positieve te ver weg is, is er een derde optie nodig. Want in dit geval is de weg tussenin de eenvoudigere weg om te nemen.

In de Life Owner Academy leer ik mijn klanten stap voor stap te gaan en eerst deze weg tussenin te nemen.  Eén van die stappen is mild kijken naar de plaats waar je je nu bevindt.

Als je gefrustreerd bent omdat je te goed bent geweest voor deze wereld zonder dat het gezien werd. Als je teleurgesteld bent omdat je bekommert ben om anderen en je jezelf hiervoor teveel weggecijferd hebt. Als je je machteloos voelt omdat je vastzit in je job, in een domein van  je leven.  Veroordeel jezelf hier niet voor! 

Er schuilt steeds een heel normale reden achter élk gevoel, ook achter deze gevoelens.

Verandering cre√ęer je met een actieve mindset.

De actieve mindset is de mindset die in de eerste plaats mild is.  
Daarnaast zorgt deze ook voor openheid en nieuwsgierigheid.  Je maakt het jezelf eenvoudig om beslissingen te nemen, waarbij je je richt op de toekomst. 

In welk domein van je leven wil je vandaag deze actieve mindset inzetten?  

Je hoeft dit niet alleen te doen. Je bent welkom in de Life Owner Academy waar we dit werk samen doen. Plan een verkennend gesprek met me en we bespreken dit.

Veel liefs, Veerle

Life coach – certified @ The Life Coach School,
Oprichter van de Life Owner Academy. The place to be als je je succes in het leven in eigen handen wil nemen.

P.S.: Wil je d√© coaching¬†tool leren kennen die ik gebruik om de eerste stappen te zetten naar Actieve Mindset. ¬†Check dan deze audio-aflevering op mijn YouTube-kanaal¬†(klik hier): ‘In Actie met Het Model’

P.P.S.: Ben je nog op zoek naar dat origineel mamadag-cadeau? Om te geven of te krijgen (lees: om jezelf cadeau te geven).  Check zeker de Life-Owner-Boost. Deze is voor moederdag tijdelijk terug beschikbaar.  Check it out op deze link: klik hier.

P.P.P.S:¬†Er komt een¬†Business Owner track¬†aan in de Life Owner Academy !!! Whoop whoop!¬† Wil je op de hoogte blijven hierover? Stuur gewoon even een mail naar veerle@amarieyo.be en I’ll keep you posted.

Voel je beter door te stoppen met deze 3 dingen

Luister naar de audio – klik hier

1/ Stop met jezelf te vergelijken met ‘anderen’

Vergelijken met anderen is zoeken naar data waarom het bij iemand anders beter gaat.  Of waarom het bij jou slechter gaat.  All√©, het is eigenlijk op zoek gaan naar bewijs om jezelf niet goed te voelen.  Het voedt het idee dat het ‘niet genoeg’ is bij jou. Niet bepaald de happy-vibe. 

Start met jezelf te vergelijken met ‘je vroegere zelve’. 

– Wat heb je al meer bereikt dan vroeger?  
– Welke persoonlijke groei heb je gemaakt?  
– Welke stappen heb je genomen die je niet had gedacht te nemen?

Start met jezelf te vergelijken met ‘je toekomstige zelve’. 

– Wat wil je nog bereiken?  
– Welke persoonlijke groei heb je daarvoor nodig? 
– Welke stappen ga je nemen die je nog niet genomen hebt.

Je hebt je actieplan voor de toekomst (met de vibe: ik ben iemand die kan groeien en stappen nemen !) 

Deze 3 tips gaan over 3 zaken die je ongetwijfeld al gedaan hebt. Dus je weet dat ze je niet beter doen voelen. Het werkt niet, tijd om er mee te stoppen. Het is nu de moment om dit patroon te doorbreken. Omdat hier geen energie meer aan te verspillen. Energie die je nu kan gebruiken om nieuwe dingen te proberen. Start daar waar wat je nog niet gedaan hebt.

2/ Stop met te ‘hopen’ dat het wel zal beteren.

‘Hopen’ dat het morgen, na het weekend, na de vakantie zal beteren, zorgt morgen niet voor minder stress. ‘Hopen’ is een ‘werk-woord’, maar je het zet je niet aan het ‘werk’.  Het zet je in afwachtmodus en houdt je stress in stand. 

Start met te ‘plannen’ dat het wel zal beteren. 

Start daar wat waar je zelf pak op hebt.  

Ga 1% per 1% in je planning. Op √©√©n topic tegelijkertijd: ochtendshift, avondshift, op het werk, vergaderingen, presentatiesvoorbereiden, eten maken, organisatie thuis,‚Ķ.  Er zijn veel topcis om te starten. Kies gewoon √©√©n.  Er is geen juist of fout.  Er is enkel starten dat voor vooruitgang zorgt. 

3/ Stop met te streven naar ‘normaal’ te zijn

Elke keer je je afvraagt: is wat ik doe wel ‘normaal’, dan zeg je indirect: Dit is niet normaal. Dit is verkeerd. Dit is niet goed genoeg. Ik ben niet ok.  Logisch dat dit niet voor een beter gevoel zorgt toch? 

Start met te streven naar ‘jou’ te zijn.  

Hetgeen er in de eerste plaats op neerkomt dat je jezelf toe te laat te zijn wie je nu bent.  All inclusief jij, als persoon.  Er moet niks aan jou veranderen om ‘normaal’ te zijn, want ‘normaal’ bestaat niet.  Je bent mens, je bent vrouw, je bent mama, je bent een werknemer/ondernemer‚Ķ

Stop met deze 3 dingen en ik beloof je dat je je beter zal voelen.


Dit geeft energie om het volgende te doen: Starten om verder te bouwen aan je beter voelen. 

Ik leer je hoe je dit doet in de Life Owner Academy. Want weten wat je moet doen om je beter te voelen is √©√©n ding. Het ook doen is het volgende.

In de Life Owner Academy krijg je de Life Owner Gids met de specifieke tools om je je beter te voelen. En je krijgt de coaching waarbij we de blokkades uit de weg ruimen die je nu tegenhouden om dit te doen. 

Stop met twijfelen of je dit moet doen ūüėČ
Start met een gesprek te plannen met me en ontdek het.

Ik kijk er naar !

ūüíõūüíöūüíô

Hoe neem je krachtige beslissingen

Krachtig beslissen is een proces van 4 stappen: 
– Stap 1: Niet twijfelen
Stap 2: Met vertrouwen je keuze maken 
– Stap 3: Niet achterom kijken
– Stap 4: Met focus actie ondernemen

Beslissen is niet groter is dan stap 2: je keuze maken.

Ja, ik doe het.  
of 
Nee, ik doe het niet.

Het zijn de stappen die ervoor of erachter komen die het zwaar maken.

Elke dag nemen we beslissingen, groot en klein:
– Wat te eten vanavond?
– Wil ik dit werk blijven doen? Wat niet? Wat wel?
– Een poetshulp nemen of niet?  
– Wat te doen dit weekend?
– Je bijberoep lanceren?  En wanneer?
– Naar waar op reis gaan? Wanneer? Welk budget? 
– … 

Waarom beslissingen belangrijk zijn?


De manier waarop je beslissingen neemt, bepaalt je energie-level. 

Besluiteloosheid of keuze-moeheid zorgt voor zwaarte en een energy-drain. Een paar voorbeelden:
Gewoonte-belissingen, waardoor het eerder een ‘moeten’ worden, alsof je geen keuze meer hebt.  
Nep-beslissingen: Advies vragen, dat je daarna naast je neerlegt en nog steeds niet beslist.
Beslissingen uitstellen: Je weet ergens wel dat je nu ook al kan beslissen, maar stelt het keer op keer uit. 

Hierdoor blijf je in het ‘ik-weet-het-niet-land’ of ‘status-quo-land’. Stilstand die schadelijk is voor je toekomst.

Door met daadkracht te beslissen zorg je voor energie. Energie om te gebruiken in je volgende stap. Hierbij maak beslis je vanuit mogelijkheden. Je focust op de toekomst.  Je neemt met vertrouwen een beslissing, met geloof in jezelf en je beslissing. 
Bij krachtig beslissen zet je in op het totaalproces. 

Je maakt dit eenvoudig.

Een Life Owner skill die we vastpakken in de Life Owner Academy.

Meer weten? Plan nu een babbel met me (klik hier). We kijken waar je nu bent, waar je naar toe wil en hoe je hier kan geraken.

Liefs,

Ik zie je daar!

In 3 stappen uitstelgedrag aanpakken

Ben je een uitsteller?

Dat wil eerst en vooral zeggen: Je hebt het beste brein ooit! Want je brein doet wat het moet doen: je veilig houden van falen en teleurstelling.

1) Er gaat niks fout bij uitstelgedrag

Want uitstelgedrag is gelinkt aan √©√©n van onze meest menselijke reflexen: veiligheid bewaren. Met uitstelgedrag zet je 100% in op het uitsluiten van elke kans van je slecht te voelen. Hoe klein die kans ook is en hoe miniem het negatieve gevoel ook is. Tegelijkertijd is uitstelgedrag ook vermoeiend. Steeds hetzelfde overdenken.  Een onzichtbaar gewicht dat je blijft meenemen. Herkenbaar?  Lees dan zeker verder, want dan heb ik nog 3 volgende stappen voor je om uitstelgedrag veilig aan de kant te zetten:

2) De volgende stap: de concrete analyse

Maak concreet wat je wil vermijden met je uitstelgedrag.  Waar beschermt je brein je voor:Wat kan er fout lopen?  Hoeveel kans is er? Wat zal er concreet gebeuren mocht er iets foutlopen?  

3) De volgende stap: het volledige plaatje

Er is meer mogelijk dan enkel het scenario dat je ‘uitstelgedrag’ wil vermijden.  Wat is er nog mogelijk? Bedenk minimum nog 2 andere scenario’s.  Want deze zijn net zo mogelijk als onmogelijk als het vorige.  Tenzij je een glazen bol hebt om de toekomst te voorspellen, weet je niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. 

4) Knopen doorhakken

Nu je de informatie volledig gemaakt hebt, kan je hiermee de volgende stap nemen en het uitstellen stoppen:  
– Een beslissing nemen
– Een concrete datum prikken 
– Een planning maken
– Een vraag effectief beantwoorden en niet meer openlaten…

Het gewicht van het uitstellen kan je nu achter je laten.  Mogelijks is er nu een volgende uitdaging, maar wel een uitdaging waar je mee vooruit gaat (en die je niet meer vasthoudt in status quo).

Als life owner ben je steeds degene die beslist over de volgende stappen.  Wil je deze eerste volgende stappen samen zetten?  Stuur me even een mailtje (veerle@amarieyo.be) en ik laat je weten hoe ik hierbij help.

Veel liefs, warmte & kracht.

Veerle Van Laere

Life Coach & Life Owner

Een onmogelijke baas hebben is dubbele sh*

Onmogelijke bazen, een topic dat me nauw aan het hart ligt. Omdat ik zie hoeveel energie het wegneemt bij klanten.  En omdat ik het zelf ervaren heb in vorige jobs. Het ligt me nauw aan het hart omdat ik zie dat het sluimerend meer en meer een negatieve impact heeft op het zelfbeeld.  

Hoe je het ook draait of keert, een onmogelijke baas hebben, is oncomfortabel.

Er is geen magische oplossing die het makkelijk maakt.  Er zijn wel 2 scenario’s met een verschillende impact: ondergaan of jezelf toelaten. Het wordt dus een kwestie van je impact te kiezen.  Ik neem je even mee in beide scenario’s:

Scenario één Рondergaan:

Je bent niet akkoord met de manier van doen van je baas. De manier van communiceren, de focus die gelegd wordt, de opdrachten, de feedback (of het gebrek er aan), het respect dat getoond wordt (of niet). 

Het is niet OK!

Gelijk de reden van het oncomfortabele: ‘Niet akkoord zijn’ zorgt voor verstoorde harmonie. En da’s argghhh. Dat willen we zo snel mogelijk uit de wereld helpen.  En dat doen we vaak door te zoeken naar de oorzaak (alsof dat harmonie brengt?). 

Is het je baas (en de organisatie)? 
Of ben je zelf de oorzaak en voldoe je niet? 
Of is het de combinatie van deze beiden?

– Als je de verklaring zoekt bij je baas, dan weet je dit doordat deze voor veel gesprekstof zorgt met je collega’s en gelijkgezinden. Of doordat je een emmertje leeg te maken hebt als je thuiskomt. Je wil niet babbelen over je baas, maar doet het toch, want het is niet ok. Dat moet gezegd worden, toch?

– Als je richting jezelf kijkt voor de oorzaak van disharmonie, dan stel je jezelf in vraag. Veel gesprekstof bij jezelf dus: Wat doe ik fout? Wat moet ik aanpassen? Wat moet ik anders doen? Zou ik het verkeerd voor hebben? Er komt twijfel over jezelf opzetten.

– Of je bent aan het swingen tussen deze 2 bovenstaande oorzaken: En veel praten over wat fout loopt en twijfelen aan jezelf. 

Oncomfortabel ten top. Het neemt zo veel plaats in in je gedachten. Het is vermoeiend. En dat omdat we zo graag harmonie willen. Harmonie is zo √©√©n van die woorden die mooi klinken, maar een omgekeerd effect hebben. In dit geval: disharmonie bij jezelf.

Want je daagt niet meer op als jezelf.
Niemand klaagt graag.
Niemand twijfelt graag aan zichzelf.

Ik zie het wekelijks bij mijn klanten. Ze weten hoe ze in hun job willen staan. Ze willen het goed doen en zijn gedreven.  Toch voelen ze zich niet goed in hun job. Het lijkt alsof het werk een ‘gevechtszone’ is. Overdreven denk je? Luister naar jezelf als je er over praat. De ene is tegen de andere. Er is iemand juist en iemand fout, en je moet je beschermen tegen de andere. 

Da’s f* bwek als het over je werk gaat, want het gaat over gemiddeld √©√©n derde van je dag.  Gelukkig is ook een 2de scenario mogelijk.  Eentje dat ook niet altijd even comfy zal voelen, gewoon omdat je het nog niet kent en omdat het ongekend terrein is. 

Scenario twee – jezelf toelaten

Een onmogelijke baas hebben en toch in je kracht blijven staan. Ook dat is mogelijk. Want het wordt OK om niet hetzelfde te denken als je baas. Zonder dat er verantwoording nodig is en zonder er een verklaring nodig is.  Zonder dat je toelating nodig hebt van je baas.

Je hebt enkel toelating nodig van jezelf. 

Duw je eigen mening niet meer opzij, want het is niet nodig om op √©√©n lijn te zitten met je baas (of organisatie), want soms is het gewoon onmogelijk om akkoord te zijn met je baas. Meer hoeft het niet te zijn. 

Het grote pluspunt van dit scenario: er is geen getwijfel aan jezelf nodig. Er zijn geen verklaringen nodig, want verschillen mogen er zijn.  En dan kan je op het volgende focussen: What’s next for me?  

Want dat wordt dan nog de enige vraag om op te focussen: Hoe wil ik verder gaan in deze organisatie, met deze onmogelijke baas? Hoe wil ik, al dan niet, opdagen? Dat zijn meestal oncomfortabele vragen om vast te pakken. Maar ze vertrekken wel vanuit wat je zelf kan doen. En laat dat net hetgene zijn dat je w√©l in de hand hebt. 

Beide scenario’s vragen effort.  

In scenario √©√©n onderga je wat is en zet jezelf aan de kant. Je ondergaat gelaten. 

In scenario twee blijf je dicht bij jezelf. Je verandert niet je onmogelijke baas (want je weet dat dat niet mogelijk is).  Je verandert ook niet jezelf (want je weet dat dat niet hoeft)!  

Laat niemand je zelfbeeld aantasten.
Laat een ‘onmogelijke baas’ je arbeidsvreugde niet in de weg staan.
Het is onnodig. Scenario twee is mogelijk, ook voor jou!  Wil je weten hoe ik je hierbij help inside de Life Owner Academy? Plan een gesprek met me (klik hier) en ik vertel je er alles over.

Veel liefs !

P.S.: Vervang baas gerust ook door collega, schoonmoeder of welke onmogelijke personen je ook kent. Het is ook hier OK om niet hetzelfde te denken.

Steeds meer actie ondernemen lost je problemen niet op. En wat dan wel?

Actie ondernemen om je problemen op te lossen is slechts √©√©n derde van de oplossing.  

Een lezerstip voor je verder leest:
РBen je op zoek naar quick fixes?  Skip deze blog dan.
_ Ben je op zoek naar duurzame oplossingen?  Keep reading, want dan heb ik iets voor jou.

Daar gaan we.

Ben jij het doe-type om problemen te fixen?  
Om gelukkiger te worden.  Meer te geloven in jezelf.  Beter te zorgen voor jezelf. Minder stress te voelen. Om een betere werk-leven balans te vinden.

Brandt de vraag op je lippen: Wat moet ik daarvoor doen?

– Zal ik een andere job zoeken en gelukkiger worden?
– Zal ik een nieuw dieet proberen en dan geen complexen meer hebben over mezelf?
– Zal ik meer gaan wandelen en zit dan mijn zelfzorg goed?
– Zal ik meer naar de wellness gaan en lost dit de stress op?
РZal ik een andere agenda kopen en dan alles rond krijgen?  

I get you! Ik was ook zoekende.

Actie, Actie, Actie…. 
om te zien dat het niet werkt… 
En dan terug Actie, Actie, Actie… 
die ook niet werkt…
om dan te denken: Werkt er nu niks voor mij?  

En daar stop ik je NU!

Omdat Actie slechts één van de drie stappen is die voor verandering zorgt.
Ik gooi voor alle duidelijkheid Actie niet overboord hé.  
Er is gewoon méér nodig.

Actie is de laatste van de drie stappen die nodig zijn voor duurzame verandering.  

Dit zijn de 3 stappen voor long term impact:  

– Stap 1: Bepaal WAAROM je Actie gaat ondernemen. Dit brengt je bij je overtuiging/geloof (#geloofkomtaltijdeerst).  
– Stap 2: Bepaal HOE je Actie gaat ondernemen. Dit brengt je bij het gevoel waarmee je je Actie wil uitvoeren. 
– Neem dan stap 3: Bepaal WAT je gaat doen. Dit brengt je bij de Actie die voor je succes zorgt. 

Als je eerst stap 1 & 2 neem, krijg je bovenstaande en andere Actie-mogelijkheden.  
Zo zal je zien dat je niet van job moet veranderen om gelukkig te zijn.
Je moet niet minder wegen om jezelf graag te zien.
Je moet gaan wandelen om voor jezelf te zorgen.
Je moet niet naar de wellness om minder stress te voelen.
Je moet geen andere agenda moet kopen om je tijd beter te managen. 

Je hebt enkel de drive nodig om in de actie te gaan, en die neem je uit stap 1 en 2 mee. Ook de reden dat Actie nemen altijd maatwerk is. Wat bij jou stress wegneemt, doet dit niet bij iemand anders. Zelfzorg is voor elk anders. Er is geen one-size-fits-all-Actie.  Er is wel één proces dat we kunnen volgen voor succesvol resultaat: stappen 1-2-3

Overtuiging + Gevoel + Actie = Succes.  

Gelukkig zijn
Jezelf graag zien
Voor jezelf zorgen
Minder stress
Meer tijd

Weet je niet hoe je stap 1 en 2 neemt.
Da’s normaal, want dat wordt ons amper geleerd.¬†
Meestal krijg je input rond: Actie, Actie, Actie…¬†
Om die Actie dan effectief te nemen, dat is waar Coaching in de picture komt.

Met coaching zet je in op het proces 1-2-3. Het helpt je om Actie te nemen en dat die Actie je ook brengt wat je wil. Hetgeen je in de weg staat om tijd te maken voor een wandeling. Hetgeen je in de weg staat om naar de wellness te gaan. Dat ruimen we uit de weg met coaching (en ja, er komt ook nog andere actie naar boven die voor nog minder stress zorgt ;)). 

En we zorgen er ook voor dat deze Actie je effectief gelukkiger maakt, minder stress geeft en je alles rondrijdt… zodat je ook nog tijd hebt voor zelfzorg !

Ik kan je hier bij helpen. Plan een babbel in met me (klik hier) en we praten over hoe life coaching je hierbij kan helpen, privé en/of professioneel.

Veel warmte en kracht,

Veerle

Hoe vind ik de life coach die bij me past?

Je hebt een verandering of resultaat voor ogen. Je hebt beslist je hierbij te laten helpen. Beroep doen op een life coach is ideaal. Want dat is de métier van een life coach: je begeleiden om van punt A naar punt B te gaan.

Je wil in punt B minder van iets dan in punt A of net meer van iets. Er zit dus een verandering tussen start- en eindpunt. De weg en het proces ernaar toe, die leg je af met een life coach langs je zijde.

Wist je dat je zelf al 3 stappen hebt gezet voordat je op zoek gaat naar je life coach?

Stap 1: Beslissen dat je niet op punt A wil blijven.

Stap 2: Weten dat je naar punt B wil (al dan niet met een concrete visie over hoe dat punt B eruit ziet, het is vooral anders dan punt A).

Stap 3: Beslissen dat je dit samen met iemand wil doen.
– Omdat je niet weet hoe er aan te beginnen.
– Omdat je het al een aantal keer geprobeerd hebt.
– Omdat je het sneller wil doen dan wanneer je het alleen doet.
Je wil iemand langs je zijde die je ondersteunt en die ook de kennis en ervaring heeft om je hier in te begeleiden.

Stap 4: ‘Vind een coach’

Ik geef je 3 checks om je life coach te vinden. Deze checks zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring als klant van life coaches. Ik heb gekeken naar de life coaches waarbij ik het meeste resultaat boekte en waarbij ik op punt B uitkwam op de meest verankerde manier. Dat is niet noodzakelijk de snelste manier, wél de manier die blijvend is.

Check 1: Kies de life coach die je doet nadenken, verder nadenken

Dat klinkt misschien oncomfortabel, maar dat is wel wat het beste werkt om bij punt B uit te komen. En dat is uiteindelijk wat je wil.

Een life coach zegt je niet wat je moet doen. Mocht het zo eenvoudig zijn als doen wat iemand je zegt te doen, waarom volgen we goede raad dan niet op? De goede raad zoals:
– Trek het je niet aan
– Zeg gewoon nee
– Of: ‘Laat het los’ of ‘Ga gewoon verder’.

Pas op, ik zeg niet dat goede raad niet mag gegeven worden… het is gewoon niet iets waarvoor je bij je life coach moet zijn. Goede raad heb je al gekregen, maar het heeft je niet geholpen om bij punt B te arriveren. Daarom heb je stap 1 tot 3 al genomen.

Hoe vaak zegt een klant na een aantal sessies: ‘Maar ja natuurlijk, ik ga dat nu zus of zo aanpakken. Mijn man zegt me dat al lang hoor, maar ik zag het niet. of deed het niet. Nu zie ik voor mezelf waarom ik dat zo wil doen.’

Kies voor een life coach die je tijdens je traject ook de skill leert om jezelf raad te geven. Die je begeleidt in het ‘bewust denken’, zodat je leert je eigen mogelijkheden te ontdekken.

“The ability to take care of yourself is where your power is.”

Dit is een vaardigheid die je leert met een life coach. Van zodra je die onder de knie hebt, heb je dit voor de rest van je leven. Het is zoals fietsen. Dit is de kracht die je voor altijd bij je hebt,

Zo ga je van punt A naar punt B tijdens het traject met je life coach. Je leert ook hoe je later naar punt X, Y of Z gaat. Zelfs als deze in een héél ander domein van je leven liggen, tijdens een later moment.

Check 2: Kies de life coach waar je je veilig bij voelt

Hoef je je diepste geheimen op tafel te leggen tijdens een coachingssessie om vooruitgang te boeken? Nee.

Het helpt natuurlijk wel voor je proces als je je life coach vertrouwt. Waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over: ‘Oei, wat gaat die nu denken over mij?’

Trouwens, als life coach ben je in de coachingssessie met volledige focus op de klant. Het gaat nooit over de opinie van de life coach tijdens een sessie met je. De life coach heeft enkel als doel jou te begeleiden in jouw proces van punt A naar punt B.

Jouw proces, daar draait het om in een sessie.
Wil dat zeggen dat een life coach geen opinie heeft. Nee, maar da’s niet waar een coachingssessie over gaat :).

“It’s all about you, you and you. No worries about opinions.”

Hoe je dit in eerste instantie kan weten/aanvoelen? Zoals bij elke andere persoon, ga gewoon in gesprek. Vele life coaches bieden de mogelijkheid om een eerste gratis en vrijblijvend gesprek te hebben aan. Dan voel je dit direct aan.

Check 3: Kies de life coach die helderheid schept

Neem een life coach bij de hand die je spiegel durft te zijn en helderheid schept. Die je de verschillende componenten van een verhaal aanreikt. Die voor de duidelijkheid zorgt, zodat je kan begrijpen en absorberen:
– Soms zwart-wit, soms confronterend, soms mild, altijd zonder oordeel.
– Altijd ter ondersteuning in jouw weg van punt A naar punt B.
– Aan de hand van je situaties en met je woorden.

Ook tijdens een eerste gesprek met een life coach voel je al of er hier een match op is of niet. Want tijdens die eerste sessie helpt een life coach je meestal om punt B scherp te stellen.

Check deze 3 zaken af

– Kies de life coach die je doet nadenken, hard nadenken zelfs
– Kies de life coach waar jij je veilig bij voelt
– Kies de life coach die helderheid schept

Uiteraard zijn er nog andere zaken om af te checken, maar met deze drie kom je echt al een heel eind om een coach te kiezen die past bij je.

Er zijn v√©√©l goede coaches. Niet elk√©√©n zal een fit zijn voor je. Er is zeker iemand die je kan helpen. Het is zoals op zoek gaan naar een zomerkleedje. Het is niet omdat het eerste kleedje dat je vasthebt, je stijl niet is, of je niet past… dat je de winkel ernaast niet binnenstapt.

Verder wil ik je deze waarheid nog meegeven (of dat vind ik toch).

“Everyone benefits from getting coached.”

Altijd.
Of het nu is om uit een negatieve spiraal te komen.
Of om een volgende doel te bereiken vanuit een positieve vibe.
Life coaching is steeds waardevol.

Dat schrijf ik zeer zelfzeker. Omdat ik aan beide kanten zit, als klant en als life coach. Aan beide kanten zie ik de levensverandering die ontstaat. Yep, ik heb ook een life coach, ééntje die de 3 checks afvinkt. Wat had je gedacht ? Everyone includes me :).

Veel succes!
Heb je vragen, laat gerust iets weten.

Veerle

P.S. Wil je graag een babbel boeken bij me als life coach en nagaan je deze 3 checks kan afvinken. Klik hier.

P.S. 2: Zit jij eerder nog bij stap 1, 2 of 3, dan kan de Facebook groep ‘Life Owners met zelfvertrouwen’ je hierbij helpen. Klik hier en kom er gerust bij. Je bent welkom!