Ik verbaas mezelf en ik word Life Coach, hoe zot is dat! – Part 1

In mijn ‘Over mij‘ pagina had ik het al vluchtig aangeraakt (en ok toegegeven, ook al in mijn vorige mijn blog-posts :)):  Sinds 2018 is Life Coaching een deel van mijn leven. De zeer korte samenvatting: De wereld rondom mij is niet veranderd, wel hoe ik er in sta. En dit zorgt voor Veerle versie 2019 met mijn key-words: doelen, resultaten, overtuigingen, geluk, overvloed, mildheid, gevoelens, relaties, zelfvertrouwen, liefde, actie, groei, kracht, … zoveel meer dan ik voor mogelijk hield.

@ the rooftop van ons hotel in Barcelona: El Sueno… wat wil zeggen: DE DROOM!

De zotste beslissing van 2019 is, onder andere :), dat ik gestart ben met mijn opleiding om gecertificeerd Life Coach te worden via The Life Coach School.

Ik hoor het sommigen denken: dat is toch een zeer grote professionele shift voor een Licentiaat Handelswetenschappen?  Van Finance, analyse en nuchtere materie naar een fluffy materie. Wel, verrassend genoeg niet! Omdat Life Coaching niet zo fluffy is als je in eerste instantie zou denken.  Eén van de eerste dingen die aan bod komen in een coachingssessie: feiten (‘the facty facts’) en gedachten onderscheiden van elkaar.  Wat is neutraal en wat is het verhaal dat we er van maken?  Op zich best al een verrassend analytische oefening!

Mijn shift is trouwens gaandeweg gekomen. 

Mijn eerste stappen: Tegen een paar muren lopen, de ene keer al wat pijnlijker dan de andere keer. De ene keer professioneel en de andere keer privé.  Ondertussen besef ik dat dit me iedere keer inzichten gegeven heeft in mezelf.  Alsof er puzzelstukjes gaandeweg gelegd werden en ze nodig waren om me de Veerle te maken die ik nu ben.

Voeg daar vervolgens vele vleugjes persoonlijke groei aan toe.  Enerzijds door opleidingen @ work bij mijn vorige en huidige werkgever, anderzijds door zelf op zoek te gaan, te lezen en me te laten inspireren.  Een deel van mijn persoonlijke groei zit in het bewust worden van de verschillende rollen die ik opneem en hoe ik die combineer.  Of beter gezegd, hoe ik er niet in slaagde om die te combineren.  Zo voelde het toch voor mij.

Gaandeweg (zoals in de afgelopen 17 jaar, say what!) was de transitie al in de maak van van financiële cijfers & analyse-madame naar Teamcoach. 

En dan DE ontdekking: The Life Coach School van Brooke Castillo (btw, ik glunder gewoon terwijl ik het schrijf).  Elke dag luister ik naar de podcast van The Life Coach School. Op weg naar het werk, op weg naar huis, op weg naar eerder waar. Bam … bam … bam, inzichten volgen elkaar op en vooral hoe ik dingen ZELF kan aanpakken, aanvaarden, veranderen of anders kan kijken naar de wereld rondom mij.  Dat laatste is zo belangrijk toch, aangezien we die echt niet kunnen veranderen zoals wij dat in ons gedacht hebben. 

Deze aflevering heb ik al meerdere keren beluisterd.

Waarom spreekt dit mij zo actief aan? Omdat hetgeen uitgelegd wordt analytisch wordt gemaakt voor mij! Ik leer het zelf-coaching-model kennen en daarbovenop levensconcepten die ik daar aan kan koppelen.  Mijn radartjes werken op volle kracht en analyseren mijn eigen leven op dat moment.

Op een avond … op weg naar huis … podcast op de achtergrond … mijn aha-moment:

Ik word Life Coach, dit wil IK doen. 

En zo ziet de aha-moment-plaats eruit

Dit past bij hoe ik in het leven wil staan in zijn totaliteit, met mijn fameuze combinatie van vanalles: wat wil ik professioneel doen, hoe wil ik zijn als mama, als partner,…  Het klikt in elkaar, ook al weet ik nog niet concreet hoe en wat en wanneer. Dat ga IK uitzoeken! Fulltime, partime, naast the job, on the job,…  Welke opleiding(en)?  Welke vorm? Om maar een aantal vragen te noemen. 

Gaandeweg komt er duidelijkheid.

Ik ben er trouwens van overtuigd dat ik als 18-jarige de juiste studie-keuze gemaakt hebt, omwille van de eenvoudige reden dat ik deze weg nodig had om mijn rugzak te vullen met wat er nu in zit.  En dat geldt trouwens niet enkel voor de professionele ervaring die in die rugzak zit.  Alles was nodig om me te vormen tot wie ik nu.  Hetgeen nu een rustgevend bewustzijn is: geen spijt, niet argumenteren met mezelf over welke keuzes ik al dan niet juist gemaakt heb (ik kan ze bovendien toch niet veranderen).  En ik heb ook het vertrouwen dat dat geldt voor alle keuzes die ik nog maak.  Geen spijt hebben van het verleden en vertrouwen in mijn eigen keuzes voor de toekomst.  Dit zorgt voor veel minder muizenissen in mijn hoofd, wat goed nieuws is.  Vrijgekomen denk-energie voor wat ik nu wil doen om mijn resultaat voor de toekomst te bereiken. 

In welk deel wil ik jullie vandaag verder meenemen?  Mijn huidige training: Online Coach Certification Program @ The Life Coach School, van Brooke Castillo. Het online medium is hierin echt een geschenk. Zo kan ik vanuit België gecertifieerd worden door de beste Life Coach School.

Damn, terwijl ik hier aan het schrijven ben, ga ik nog eens op de website van The Life Coach School kijken en daar staat over de training:

Damn, nu ik het terug lees.  Ik heb de helft van het eerste deeltraject nog maar achter de rug… en wauw, dit klopt nu al!  Ik dacht dat ik zot veel ontdekte door naar de podcast te luisteren.  Ik dacht dat ik naar een next level ging bij het volgen van Self Coaching Scholars (een coaching membership @ The Life Coach School). Maar sinds augustus, sinds ik deze training volg, ben ik nog meer onder de indruk.  Onder de indruk van wat ik zelf bijleer over en vóór mezelf.  Alsook over hoe ik zelf na les 3 al direct klanten kan coachen met resultaat voor hen. 

Bon, ik loop vooruit op de feiten… (ik ben nogal enthousiast over dit hele traject moet je weten)

Voor de echte start van de training krijg ik al een lectuur-pakket toegestuurd.  Zalig lezen… zalig leren … me zalig laten inspireren ..

Juli 2019, tijdens de zomer-vakantie

En dan is het zover!!  Op 13 aug komt mijn box met lesmateriaal toe… Het gaat echt beginnen.  Het wordt realiteit!!!

Spannend en vol verwachting maak ik mijn box open.  Te vergelijken met het openen van een cadeau waarvan je weet dat het de max gaat zijn.  Dan heb ik mijn boeken vast en tegelijkertijd overvalt me het gevoel van: waar ben ik in godsnaam aan begonnen??? Hoe ga ik dat rond krijgen???  Als dat maar goed komt!  Exact hetgeen ze voorspeld hadden van de school: dat gevoel van enthousiasme en vrees tegelijkertijd.  Oh yeah!

Dat zag er dus zo uit…

Dit is trouwens een volledig online opleiding en dat vind ik super-handig eigenlijk.  Dit maakt onder andere de organisatie op het thuisfront makkelijker, geen verplaatsingen, ….  
Ik heb elke week één les op video te volgen, dus die plan ik zelf in. Ik voel me echt weer student: nota’s nemen en atoma-schriftjes vullen.  Ik heb ook wekelijks les-materiaal te verwerken en een vaste les in ons virtueel les-lokaal. 
Een vaste wekelijkse afspraak op woensdag-avond om 20:15 (handige timing btw want Prutske ligt al in bed op dit uur), samen met mijn 9 mede-studenten en 2 Coach Instructors.  Zij geven les, beantwoorden onze vragen en we oefenen, oefenen en oefenen, in een veilige omgeving. 

Een before & after momentje: Les 1 vs Les 9. Ondertussen heb ik mijn infrastructuur wel ge-update. Een verschil toch?
Tijdens mijn eerste ‘officiële’ coachingssessie tijdens de les! Full focus en aandacht voor de klant.

Het doel van dit eerste deeltraject: Certified Life Coach op Certification Day @ 16 maart 2020.  Er is nog een tweede deeltraject, maar daar later meer over. First things first.

Nu, enkel de lessen volgen is niet voldoende om gecertificeerd te worden.  Er komen nog een aantal vereisten: Ik heb zowaar een maandelijks examen af te leggen en een eindexamen.  Daarnaast heb ik nog veel oefen-momenten met mede-studenten en klanten. Tot nu toe is alles in het Engels te doen, zodat mijn Coach Instructors mij ook kunnen evalueren.  Na de training ga ik voor alle duidleijkheid wel verder in het Nederlands / Vlaams.

Yep, ik heb mij vrijwillig ingeschreven voor deze opleiding. 
En wat nog zotter is, ik zie er niet tegenop om het rond te krijgen 
Belangrijker is dat dit zowaar ook nog blijkt te lukken.
Hoeveel tijd gaat er naar toe?  Gemiddeld zo’n 8 à 16 u per week.  Mocht je me vorig jaar gevraagd hebben waar ik die uren zou vinden, ik zou geen idee gehad hebben.  Ondertussen weet ik dat mijn gedachten over mijn traject hier volledig voor zorgen: Ik geloof er in dat ik Life Coach word. 

Deze gedachte over de training zorgt voor een aantal gevoelens: motivatie, doorzetting, energie, creativiteit, zelfvertrouwen, rust en toewijding. 

Deze gevoelens zorgen er voor dat ik alles doe wat nodig is om te slagen: studeren, lessen volgen, leerstof herhalen, klanten zoeken, coachingssessies doen, audio’s aanpassen…  Ik ga op zoek naar manieren om dit rond te krijgen met het oog op mijn resultaat: Ik ben Life Coach. 

En ik ben op goede weg!  Ik kreeg vorige week deze feedback van mijn Coach Instructor over mijn eerste ‘officiële’ coachingssessie: ‘YES this session certifies. Meets the criteria’. Yiha!!!

De grootste Yiha-momenten heb ik eigenlijk na mijn coachingssessies met medestudenten en klanten: Blinkmodus all the way als ik terug in de living kom. Mr Cariño vraagt zich werkelijk af of die lachspieren nog in neutrale stand gaan geraken.  Of zou ik licht geven in het donker :).  Ik vind het zooo zalig om de klant te kunnen begeleiden in het creëren van bewustzijn.  Door vragen er voor kunnen zorgen dat zij hun situaties & gedachten kunnen analyseren. Met hen kunnen denken over waar ze naar toe willen, alsook de concepten kunnen uitleggen die ze zouden kunnen toepasen. 

Ik leer trouwens nog zoveel andere dingen: Slack als samenwerkingstool en Zoom om te video-callen.  Echt zot toch hoe klein die grote wereld wordt met technologie.  Ik coach klanten uit the States, Canada, Zweden, Nieuw-Zeeland, Mexico, … En dat niet alleen, de coach-onderwerpen zijn zo herkenbaar, zo gelijkend als bij ons hier in Vlaanderen / België.  Hier ga ik nog verder op in bij een volgende blog, zodat jullie zich hier iets bij kunnen voorstellen.

Mijn technologie-kennis vordert nog verder: audio-fragmenten aanpassen heeft geen geheimen meer voor mij, want dat blijkt dus echt piece of cake.  Voor de tech-nerds onder jullie is een audio-fragment aanpassen waarschijnlijk peanuts.  Ik dacht oorspronkelijk: pfff, hoe doe ik dat nu weer!?!  Dan komt de ontdekking of beter gezegd, de bevestiging: Google is je beste vriend.  Rustig zoeken, jezelf de tijd geven een tutorial-video te bekijken of instructies te lezen.  Bam, het gaat verrassend vlug.  Ik verbaas mezelf!  Ook hier zijn je gedachten bepalend om je resultaat te behalen. 

De volgende uitdaging: een video opnemen waarbij ik een life-coach-concept uitleg en monteer volgens bepaalde vereisten.  Niks dat we niet aan kunnen toch!  Ik hou jullie op de hoogte als het zover is, rond februari 2020 waarschijnlijk.

Waar ik nog mee wil afsluiten: Dikke merci aan jullie!!!  We zitten over de 100 lezers per blog.  How cool is that!!!

Tot binnen 2 weken en have FUN!!!

#droom #mildheid #eigenkracht #smallsteps #kleinestapjes #verbaasjezelf #waarisdiehandleidingnu #onlyhuman #elkedagleren #tijdiseengedachte #zaligekeuzesmaken #alleencontroleoverjezelf #pleasingothersenjezelf #mindmanagement #mentale gezondheid #eenvleugjefuntoevoegen #groengrasENmodder #workinprogress #mindset #mindmath #emotiestoelaten #growthmindset