In 3 stappen uitstelgedrag aanpakken

Ben je een uitsteller?

Dat wil eerst en vooral zeggen: Je hebt het beste brein ooit! Want je brein doet wat het moet doen: je veilig houden van falen en teleurstelling.

1) Er gaat niks fout bij uitstelgedrag

Want uitstelgedrag is gelinkt aan één van onze meest menselijke reflexen: veiligheid bewaren. Met uitstelgedrag zet je 100% in op het uitsluiten van elke kans van je slecht te voelen. Hoe klein die kans ook is en hoe miniem het negatieve gevoel ook is. Tegelijkertijd is uitstelgedrag ook vermoeiend. Steeds hetzelfde overdenken.  Een onzichtbaar gewicht dat je blijft meenemen. Herkenbaar?  Lees dan zeker verder, want dan heb ik nog 3 volgende stappen voor je om uitstelgedrag veilig aan de kant te zetten:

2) De volgende stap: de concrete analyse

Maak concreet wat je wil vermijden met je uitstelgedrag.  Waar beschermt je brein je voor:Wat kan er fout lopen?  Hoeveel kans is er? Wat zal er concreet gebeuren mocht er iets foutlopen?  

3) De volgende stap: het volledige plaatje

Er is meer mogelijk dan enkel het scenario dat je ‘uitstelgedrag’ wil vermijden.  Wat is er nog mogelijk? Bedenk minimum nog 2 andere scenario’s.  Want deze zijn net zo mogelijk als onmogelijk als het vorige.  Tenzij je een glazen bol hebt om de toekomst te voorspellen, weet je niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. 

4) Knopen doorhakken

Nu je de informatie volledig gemaakt hebt, kan je hiermee de volgende stap nemen en het uitstellen stoppen:  
– Een beslissing nemen
– Een concrete datum prikken 
– Een planning maken
– Een vraag effectief beantwoorden en niet meer openlaten…

Het gewicht van het uitstellen kan je nu achter je laten.  Mogelijks is er nu een volgende uitdaging, maar wel een uitdaging waar je mee vooruit gaat (en die je niet meer vasthoudt in status quo).

Als life owner ben je steeds degene die beslist over de volgende stappen.  Wil je deze eerste volgende stappen samen zetten?  Stuur me even een mailtje (veerle@amarieyo.be) en ik laat je weten hoe ik hierbij help.

Veel liefs, warmte & kracht.

Veerle Van Laere

Life Coach & Life Owner