Vind de life coach die bij je past

Je hebt een verandering, een resultaat, een succes voor ogen. Je wil je hierbij laten helpen. Beroep doen op een life coach is dan ideaal. Het is de métier van een life coach: je begeleiden van punt A naar punt B.

In punt B wil je meer van iets: meer rust, meer energie, meer voldoening, sneller beslissen ….Of je wil minder van iets: minder twijfel, minder piekeren, minder stress, minder faalangst, ….. Je gaat voor verandering tussen nu en een punt in de toekomst. De weg en het proces ernaar toe, daar helpt je life coach je bij. Zo geraak je er vlugger en je gaat ook gerichter op weg.

Je eerste 3 stappen neem je zelf:

Stap 1: Beslissen dat je niet op punt A wil blijven.
Dat is al een sterke beslissing op zich: ‘Dit wil ik niet langer’.

Stap 2: Beslissen dat je naar punt B wil.
Mogelijks heb je een concrete idee, mogelijks weet je vooral dat het anders moet. Je weet vooral dat je vooruit wil en niet wil blijven stilstaan.

Stap 3: Beslissen dat je dit samen met iemand wil doen::
– Omdat je wil weten hoe er aan te beginnen.
– Omdat je het al een aantal keer geprobeerd hebt én je het nu samen met iemand doen.
– Omdat je het sneller wil gaan dan wanneer je het alleen doet.
Je wil iemand langs je zijde die je ondersteunt en die ook de kennis en ervaring heeft om je hier in te begeleiden.

Stap 4: ‘Vind een coach’

Ik geef je 3 checks om je life coach te vinden en dit op basis van mijn eigen ervaring als klant van life coaches. Ik heb gekeken naar de life coaches waarbij ik het meeste resultaat boekte en waarbij ik op punt B uitkwam op de meest verankerde manier. Dat is niet noodzakelijk de snelste manier, wél de manier die blijvend is.

Check 1: Kies de life coach die je leert nadenken en hoe je zelf stappen neemt

Klinkt dit onwennig? Ja, want je zal nieuwe dingen leren en nieuwe dingen leren is onwennig. Toch wil je nieuwe manieren ontdekken omdat je je verandering wil realiseren. Dit doe je niet door hetzelfde als nu te blijven herhalen.

Een life coach zegt je niet wat je moet doen. Mocht het zo eenvoudig zijn als iemand die advies geeft en jij die dit opvolgt… dan had je elk advies al lang opgevolgd. Denk maar aan alle goede raad die je al gekregen hebt:
– Trek het je niet aan
– Zeg gewoon nee
– Of: ‘Laat het los’ of ‘Ga gewoon verder’.

Pas op, ik zeg niet dat goede raad niet oké is …. hiervoor moet je gewoon niet bij een life coach zijn. Goede raad heb je al gekregen, maar het heeft je niet geholpen om verandering te creëren. Daarom heb je stap 1 tot 3 al genomen.

Vaak zeggen mijn klanten tijdens een coachingssessie, na een aantal vragen en eigen inzichten:: ‘Maar ja natuurlijk, ik ga dat anders aanpakken. Mijn man zegt me dat al lang hoor, maar ik zag het niet. of deed het niet. Nu zie ik voor mezelf waarom ik dat zo wil doen. ‘

Kies voor een life coach die je tijdens je traject ook de skill leert om jezelf raad te geven. Die je begeleidt in het ‘bewust denken’, zodat je leert je eigen mogelijkheden te ontdekken.

“Own the power to take care of yourself.”

Dit is een vaardigheid die je leert met een life coach. Van zodra je die onder de knie hebt, heb je dit voor de rest van je leven. Het is zoals fietsen. Eens je dit leert, heb tje dit voor altijd bij je.

Terwijl je in je verandering gaat, van punt A naar punt B, leer je hoe je dit doet. Dit blijf je na je coachingstraject ook toepassen, voor volgende veranderingen op mogelijks andere domeinen van je leven.

Check 2: Kies de life coach waar je je veilig bij voelt

Moet je je diepste geheimen op tafel leggen tijdens een coachingssessie om vooruitgang te boeken? Nee. Zeker niet. Het helpt wel voor je proces als je je life coach vertrouwt. Zodat je je geen zorgen hoeft te maken over: ‘Oei, wat gaat die nu denken over mij?’

De focus van een life coach gaat geheel naar jou. Hierdoor is je Life Coach niet bezig met een mening te vormen over jou. Je life coach heeft enkel als doel je te begeleiden in jouw proces van punt A naar punt B. Als je dit ook zo aanvoelt bij je Life Coach, zit je safe.

Hoe je dit in eerste instantie weet en aanvoelt? Zoals bij elke andere persoon, tijdens een gesprek. Vele life coaches bieden de mogelijkheid aan om een eerste gratis en vrijblijvend gesprek te hebben. Tijdens zo’n gesprek voel je dit direct aan.

Check 3: Kies de life coach die helderheid brengt

Een life coach heeft geleerd je spiegel te zijn, zodat jij helderheid krijgt. Hierdoor krijg je de verschillende componenten van een verhaal aangereikt. Dit zorgt voor de helderheid, zodat je kan begrijpen en absorberen:
– Soms confronterend, altijd mild en steeds zonder oordeel.
– Steeds ter ondersteuning van je verandering.

Ook tijdens een eerste gesprek met een life coach voel je reeds of er hier een match is.

Check deze 3 zaken af

– Kies de life coach die je leert nadenken en hoe je zelf stappen neemt
– Kies de life coach waar jij je veilig bij voelt
– Kies de life coach die helderheid brengt

Met deze drie checks kom je al een heel eind om de life coach te kiezen die bij je past.

Er zijn véél goede coaches. Niet elkéén zal een fit zijn voor je. Er is zeker iemand die je kan helpen. Het is zoals op zoek gaan naar een zomerkleedje. Het is niet omdat het eerste kleedje dat je vasthebt, je stijl niet is, of je niet past… dat je de winkel ernaast niet binnenstapt.

Ook deze waarheid wil ik je meegeven.

“Everyone benefits from getting coached.”

Altijd.
Of het nu is om uit een negatieve spiraal te komen.
Of om een volgende doel te bereiken vanuit een positieve vibe.
Life coaching is steeds waardevol.

Dat schrijf ik met zelfzekerheid. Omdat ik aan beide kanten zit, als klant en als life coach. Aan beide kanten zie ik de levensverandering die ontstaat. Yep, ik heb ook een life coach. Everyone includes me :).

Veel succes!
Heb je vragen, laat gerust iets weten.

Veerle

P.S. Wil je een eerste gesprek plannen met me en zelf deze 3 checks afvinken. Klik hier.