Hoe vind je de life coach die bij je past?

Je hebt een verandering, een resultaat, een succes voor ogen. Je wil je hierbij laten helpen. Hiervoor beroep doen op een life coach is ideaal. Het is de métier van een life coach: je begeleiden van punt A naar punt B.

In punt B wil je meer van iets: meer rust, meer energie, meer voldoening, sneller beslissen ….
Of je wil minder van iets: minder twijfel, minder stress, minder faalangst, …..
Er zit een verandering tussen start- en eindpunt. De weg en het proces ernaar toe, daar kan je life coach je bij helpen. Zodat je die vlugger en gerichter neemt.

Je eerste 3 stappen voor je op zoek gaat naar je life coach

Stap 1: Beslissen dat je niet op punt A wil blijven. Dat is al een sterke beslissing. Je komt op voor jezelf. Dit wil ik niet langer.

Stap 2: Weten dat je naar punt B wil. Soms is dat al een concrete visie, soms is de vereiste dat dit vooral anders is dan punt A.

Stap 3: Beslissen dat je dit samen met iemand wil doen.
– Omdat je wil weten hoe er aan te beginnen.
– Omdat je het al een aantal keer geprobeerd hebt én je wil het makkelijker maken door dit niet alleen te doen.
– Omdat je het sneller wil doen dan wanneer je het alleen doet.
Je wil iemand langs je zijde die je ondersteunt en die ook de kennis en ervaring heeft om je hier in te begeleiden.

Stap 4: ‘Vind een coach’

Ik geef je 3 checks om je life coach te vinden. Deze checks zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring als klant van life coaches. Ik heb gekeken naar de life coaches waarbij ik het meeste resultaat boekte en waarbij ik op punt B uitkwam op de meest verankerde manier. Dat is niet noodzakelijk de snelste manier, wél de manier die blijvend is.

Check 1: Kies de life coach die je doet nadenken, verder nadenken

Dat klinkt misschien oncomfortabel, maar dat is wel wat het beste werkt om bij punt B uit te komen. En dat is uiteindelijk wat je wil.

Een life coach zegt je niet wat je moet doen. Mocht het zo eenvoudig zijn als doen wat iemand je zegt te doen, waarom volgen we goede raad dan niet op? De goede raad zoals:
– Trek het je niet aan
– Zeg gewoon nee
– Of: ‘Laat het los’ of ‘Ga gewoon verder’.

Pas op, ik zeg niet dat goede raad niet mag gegeven worden… het is gewoon niet iets waarvoor je bij je life coach moet zijn. Goede raad heb je al gekregen, maar het heeft je niet geholpen om bij punt B te arriveren. Daarom heb je stap 1 tot 3 al genomen.

Hoe vaak zegt een klant na een aantal sessies: ‘Maar ja natuurlijk, ik ga dat nu zus of zo aanpakken. Mijn man zegt me dat al lang hoor, maar ik zag het niet. of deed het niet. Nu zie ik voor mezelf waarom ik dat zo wil doen.’

Kies voor een life coach die je tijdens je traject ook de skill leert om jezelf raad te geven. Die je begeleidt in het ‘bewust denken’, zodat je leert je eigen mogelijkheden te ontdekken.

“The ability to take care of yourself is where your power is.”

Dit is een vaardigheid die je leert met een life coach. Van zodra je die onder de knie hebt, heb je dit voor de rest van je leven. Het is zoals fietsen. Dit is de kracht die je voor altijd bij je hebt,

Zo ga je van punt A naar punt B tijdens het traject met je life coach. Je leert ook hoe je later naar punt X, Y of Z gaat. Zelfs als deze in een héél ander domein van je leven liggen, tijdens een later moment.

Check 2: Kies de life coach waar je je veilig bij voelt

Hoef je je diepste geheimen op tafel te leggen tijdens een coachingssessie om vooruitgang te boeken? Nee.

Het helpt natuurlijk wel voor je proces als je je life coach vertrouwt. Waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over: ‘Oei, wat gaat die nu denken over mij?’

Trouwens, als life coach ben je in de coachingssessie met volledige focus op de klant. Het gaat nooit over de opinie van de life coach tijdens een sessie met je. De life coach heeft enkel als doel jou te begeleiden in jouw proces van punt A naar punt B.

Jouw proces, daar draait het om in een sessie.
Wil dat zeggen dat een life coach geen opinie heeft. Nee, maar da’s niet waar een coachingssessie over gaat :).

“It’s all about you, you and you. No worries about opinions.”

Hoe je dit in eerste instantie kan weten/aanvoelen? Zoals bij elke andere persoon, ga gewoon in gesprek. Vele life coaches bieden de mogelijkheid om een eerste gratis en vrijblijvend gesprek te hebben aan. Dan voel je dit direct aan.

Check 3: Kies de life coach die helderheid schept

Neem een life coach bij de hand die je spiegel durft te zijn en helderheid schept. Die je de verschillende componenten van een verhaal aanreikt. Die voor de duidelijkheid zorgt, zodat je kan begrijpen en absorberen:
– Soms zwart-wit, soms confronterend, soms mild, altijd zonder oordeel.
– Altijd ter ondersteuning in jouw weg van punt A naar punt B.
– Aan de hand van je situaties en met je woorden.

Ook tijdens een eerste gesprek met een life coach voel je al of er hier een match op is of niet. Want tijdens die eerste sessie helpt een life coach je meestal om punt B scherp te stellen.

Check deze 3 zaken af

– Kies de life coach die je doet nadenken, hard nadenken zelfs
– Kies de life coach waar jij je veilig bij voelt
– Kies de life coach die helderheid schept

Uiteraard zijn er nog andere zaken om af te checken, maar met deze drie kom je echt al een heel eind om een coach te kiezen die past bij je.

Er zijn véél goede coaches. Niet elkéén zal een fit zijn voor je. Er is zeker iemand die je kan helpen. Het is zoals op zoek gaan naar een zomerkleedje. Het is niet omdat het eerste kleedje dat je vasthebt, je stijl niet is, of je niet past… dat je de winkel ernaast niet binnenstapt.

Verder wil ik je deze waarheid nog meegeven (of dat vind ik toch).

“Everyone benefits from getting coached.”

Altijd.
Of het nu is om uit een negatieve spiraal te komen.
Of om een volgende doel te bereiken vanuit een positieve vibe.
Life coaching is steeds waardevol.

Dat schrijf ik zeer zelfzeker. Omdat ik aan beide kanten zit, als klant en als life coach. Aan beide kanten zie ik de levensverandering die ontstaat. Yep, ik heb ook een life coach, ééntje die de 3 checks afvinkt. Wat had je gedacht ? Everyone includes me :).

Veel succes!
Heb je vragen, laat gerust iets weten.

Veerle

P.S. Wil je graag een babbel boeken bij me als life coach en nagaan je deze 3 checks kan afvinken. Klik hier.

P.S. 2: Zit jij eerder nog bij stap 1, 2 of 3, dan kan de Facebook groep ‘Life Owners met zelfvertrouwen’ je hierbij helpen. Klik hier en kom er gerust bij. Je bent welkom!