Ik maak keuzes. Punt.

De eindejaarsperiode komt er aan. Met de pandemie in het land is het net wat anders dan anders (understatement, ik weet het). De feestdagen gaan niet door bij de familie, dus maken we het thuis gezellig met het gezin. Kleine bijkomstigheid is dan ook dat we zelf voor onze menu gaan zorgen (niet moeten, maar willen hé). 

Véél keuze.  

Dankje ouders, om die keuze uit onze handen te nemen de vorige jaren. Misschien is dat ook wel een element dat tradities zo comfortabel maakt. We hoeven over niks te beslissen.  Het ligt vast voor ons. Dat geeft rust in het hoofd. 

Bon, er is wel veel keuze: 
– Zelf koken? Pfff, niet de volledige menu dan
– Traiteur? Misschien.
– Mengeling van beiden? Kan ook
– Afhalen bij een resto?  En welk dan… Er zijn een aantal topmenu’s in de aanbieding.  

Ik denk aan wat ik ga missen als ik het ene of het andere kies. 

Luxe-issue met betekenis

Maar ik deel het toch even. Want dit is uiteraard maar een ‘kleine beslissing’, maar het toont wel wat zich afspeelt als we keuzes maken. Ik kwam zelfs uit bij één van mijn eerste lessen Economie van mijn eerste kandidatuur:

Kiezen is verliezen” Is dat zo wel?

Dat is wat ik geleerd heb op de schoolbanken. Ik wil trouwens de juistheid niet in twijfel trekken. Ik trek nu wel in twijfel of deze wetmatigheid zoooo op de voorgrond moet staan als je een keuze maakt. Het legt zoveel gewicht extra in de schaal. Het maakt het vooral zwaarder en moeilijker dan nodig.

Het gaat uit van schaarste en gemis. Het benadrukt dat er iets geschrapt wordt en de aandacht wordt getrokken naar wat er niet zal zijn. 

Je kent zeker en vast het gevolg: Getwijfel. Nog maar eens overdenken.  Nog maar eens opinies vragen van mensen (die ook niet kunnen beslissen en al zeker niet voor jou).  

Het houdt je vast in verwarring en twijfel, waardoor kiezen langer duurt dan nodig. Het kost je tonnen energie en je keuze wordt zwaarder met de minuut. Dat is net niet wat je nodig hebt.

Kortom het werkt beperkend.

Er is geen juist of fout.

We vrezen dat we voor het ‘verkeerde’ zouden kiezen. Terwijl er niemand dat ooit kan zeggen. Het is gewoon een keuze, met de informatie die op dat moment aanwezig is.

Twisted toch: door zo bezig te zijn met de juiste keuze, maak je het jezelf zoveel moeillijker.  Je zorgt er allesbehalve voor dat het ‘juist’ is. 

Daarom wil ik de wetmatigheid uit mijn les Economie eenvoudig 180° draaien, zodat ze helpt bij het maken van keuzes

“Kiezen is winnen” Oh yeah !

Effectief keuzes maken is winnen, voor jezelf. 
– Maak je afweging tussen opties één keer. (For the record, ik ben niet voor impulsiviteit hé, dus ik ga wel voor één keer afwegen).
– Geef jezelf duidelijkheid.
– Weet waarom je zou kiezen voor elke optie. (belangrijk detail: VOOR)
– En kies. Vanuit de wetenschap dat er geen foute of juiste keuze is.

Probeer het en start met iets kleins. 

Et voilà, bij deze heb ik dus ook gewoon beslist voor de menu’s.
Wetende dat alle mogelijkheden dik ok zijn.
Gewoon nog even bellen en da’s ook weeral geregeld. 

Weer iets dat ik kan afchecken en niet meer moet aan denken. 
Opluchting…
En focus voor het volgende op de agenda :).

Veel liefs,

Life Coach 
Certified by The Life Coach School

P.S.: Life Owners zijn beslissers. Wil je hier meer over weten en hoe je dit leert in de Life Owner Academy. Plan een gesprek met me (klik hier) en let’s talk.